Eetgewoonte verbeteren
Afvallen,  Voeding

Eetgewoontes verbeteren: 10 handige tips voor het verbeteren van je eetgewoontes

10 handige tips voor het verbeteren van je eetgewoontes

Het aanleren van nieuwe gewoontes begint bij je mindset. Maar we weten allemaal dat het veranderen van je mindset niet heel makkelijk is. Het veranderen van je omgeving is daarentegen een stuk gemakkelijker. Door je omgeving te veranderen volgen je (nieuwe) (eet)gewoontes. Maar hoe doe je dit? In dit artikel ga ik in op ‘eetgewoontes verbeteren’ en geef ik je 10 handige tips.

Eetgewoontes verbeteren: Omgeving
We gaan ervan uit dat we onze beslissingen nemen door redelijk over dingen na te denken. Maar wist je dat de meeste van onze beslissingen automatisch zijn, gebaseerd op patronen en snelkoppelingen van het brein? We volgen patronen, fysieke signalen die onder ons bewustzijn borrelen en wat er om ons heen is/gebeurd. Dat betekent dat onze omgeving een krachtige invloed heeft op onze beslissingen, meer nog dan we ons realiseren.

Een aantal voorbeelden:

  1. De meesten van ons zullen alles eten wat ons wordt geserveerd: Je herkent het vast wel. Wanneer je naar een all-you-can-eat restaurant gaat kun je vaak veel meer eten dan je gewoonlijk zou doen. Of wanneer je een bak popcorn neemt, maakt niet uit of deze klein of medium is, bij beide probeer je de bodem te zien.
  2. We eten vaak meer als we aan het multitasken zijn: Dit herkennen we vast allemaal. Wanneer je aan het snacken bent terwijl je tv kijkt of aan t werk bent achter je computer, en ineens is je zak chips leeg terwijl je niet eens door had dat je al over de helft was. Je aandacht was ergens anders en dus eet op je een automatische piloot.
  3. Als we consequent grotere porties eten, zullen grotere porties “normaal” lijken: Soms vergeet je wat ‘normaal’ is en eet je onderbewust vaak te veel.

Onze omgeving is de basis van gewoonte
Je basis is wat je omringt. Dit kan zijn:

  • Je sociale omgeving en cultuur
  • Je keuken
  • Je boodschappengewoonten
  • Je dagelijkse routine

Dit heeft allemaal invloed op jouw eetgewoontes.

Wat kun je het beste doen voor het verbeteren van een gezonder eetgewoonte?

  • Maak gezond eetgedrag gemakkelijk.
  • Maak ander (eet) gedrag minder gemakkelijk

Voorbeelden voor het verbeteren van gezonde eetgewoontes:

  • Gebruik kleinere borden en kopjes. De meeste mensen eten alles op wat op hun bord ligt. Wanneer je van een kleiner bord eet, eet je uiteindelijk minder.
  • Wanneer je bepaalde producten wilt vermijden die in huis liggen, verplaats deze dan ver uit het zicht. Wanneer je er niet steeds mee geconfronteerd wordt is het makkelijker om ervan af te blijven.
  • Leg gezond en vers voedsel in het zicht zodat je hier sneller naar grijpt. Groenten en fruit op je keukentafel of aanrecht is een goed begin.
  • Neem regelmatig de trap in plaats van de lift. Op deze manier zet je iets meer stappen op een dag.

Je kunt verandering eigenlijk veel gemakkelijker maken door simpelweg wat kleine aanpassingen te maken aan je omgeving.

Hormoonbalans en gewichtstoename
10 tips die je eetgewoontes onmiddellijk zullen verbeteren:
  1. Haal geen koek, snoep en chips in huis: wanneer je het niet hebt kun je ook niet in de verleiding komen.
  2. Goed voorbereid is het halve werk. Weet wat je moet voorbereiden om mee te nemen en weet wanneer je wat gaat eten. Op deze manier hoef je niet op het laatste moment iets voor te bereiden wanneer je vergaat van de honger en het liefst alles eet wat je om je heen hebt liggen.
  3. Ga niet met een hongergevoel naar de supermarkt, grote kans dat je anders iets lekkers meeneemt wat niet op je lijstje staat.
  4. Plan je trainingen vooruit. Wanneer je weet wanneer je kan/moet trainen, zet dit in je agenda en behandel deze afspraak als elke andere afspraak.
    Wanneer je alles goed vooruit plant van trainingen tot was, tot werkvergaderingen, tot rust en herstel dan blijven er maar heel weinig ‘onverwachte’ dingen over. Op deze manier komt er niet per ongeluk iets tussen ten koste van je workout.
  5. Maak af en toe van sociale activiteiten een actieve sociale activiteit. Ga bijvoorbeeld met een vriend(in) een groot stuk wandelen voordat jullie gaan uiteten.
  6. Combineer werk met een wandeling. Ga bijvoorbeeld wandelen wanneer je een call hebt.
  7. Zorg dat je gezonde snacks in huis hebt en bewaar deze in het zicht.
  8. Vraag je vrienden/familie om support. Vertel ze dat je gezonder wilt leven en waarom. Ze hoeven niet mee te doen maar vraag ze om jou te helpen.
  9. Bewaar shake-ready ingrediënten in de vriezer. Bevroren gesneden fruit kan direct in de blender, mix het met een schep eiwitpoeder en je hebt een heerlijke en gezonde snack!
  10. Zorg dat je altijd een extra (gezonde) snack in je tas hebt liggen. Wanneer je dag anders loopt dan je verwacht en je honger hebt, dan heb je altijd nog iets bij je wat je honger even stilt. Dit helpt een snelle (ongezonde) hap te voorkomen.

Online (fitness) coaching

Heb je hulp nodig bij het verbeteren van je eetgewoontes? Misschien is (online) coaching dan iets voor jou. Samen kijken we dan naar je eetgewoontes en hoe we deze kunnen verbeteren.