Waarom heb ik chocolade cravings
Afvallen,  Menstruatie,  Voeding

Waarom heb ik chocolade cravings? Kan chocolade cravings te maken hebben met een magnesium tekort?

Waarom heb ik chocolade cravings? Je bent niet alleen want we vragen het soms allemaal wel eens af. Veel mensen ervaren namelijk sterke verlangens naar chocolade, en hoewel dit vaak wordt gezien als een simpele zoetekauw, kan er soms meer aan de hand zijn. Eén van de minder bekende oorzaken van specifieke cravings, zoals die naar chocolade, kan een tekort aan magnesium zijn. In dit artikel bespreek ik hoe een tekort aan magnesium kan leiden tot cravings en wat je eraan kunt doen.

Wat is magnesium?

Magnesium is een chemisch element met het symbool Mg en atoomnummer 12. Het is een glanzend grijs metaal dat behoort tot de alkalische aardmetalen. Magnesium is het achtste meest voorkomende element in de aardkorst en het derde meest voorkomende opgeloste element in zeewater. Dit mineraal is essentieel voor alle levende cellen en speelt een cruciale rol in meer dan 300 enzymatische reacties in het menselijk lichaam.

Magnesium is een mineraal dat aanwezig is in iedere cel van het lichaam. Het is onmisbaar voor de energieproductie, de werking van spieren en zenuwen en voor het behoud van de stevigheid van botten. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van enzymen in het lichaam en is betrokken bij de aanmaak van hormonen. Ongeveer de helft van de magnesiumvoorraad in het lichaam bevindt zich (in combinatie met calcium en fosfaat) in het bot.(1)

Voeding is de bron van magnesium. Het is aanwezig in vele voedingsmiddelen, met name in noten, granen, groene groenten zoals postelein, spinazie en erwten. De hoeveelheid magnesium in bloed, cellen en bot wordt door het lichaam constant gehouden. De regulatie gebeurt door aanpassing van opname (via de darmen) en uitscheiding (met de urine, via de nieren).

Enkele van de belangrijkste functies van magnesium omvatten:

  1. Energieproductie: Het helpt bij de omzetting van voedsel in energie.
  2. Eiwitsynthese: Het ondersteunt de creatie van nieuwe eiwitten uit aminozuren.
  3. Spierbewegingen: Het helpt spieren zich te ontspannen en samentrekken.
  4. Zenuwfunctie: Het reguleert neurotransmitters, die signalen door het lichaam sturen.
  5. Regulatie van bloedsuikerspiegel en bloeddruk: Het speelt een rol in het metabolisme van insuline en de handhaving van de bloeddruk.

Magnesium is ook belangrijk voor het behoud van de gezondheid van het hart, de botten en heeft een functie in de strijd tegen ontstekingen. Het mineraal is te vinden in verschillende voedingsmiddelen, waaronder bladgroenten, noten, zaden, peulvruchten, en volkorenproducten. Een tekort aan magnesium kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder spierkrampen, mentale problemen, en hartziekten.

 

Magnesium en het lichaam

Magnesium is dus een essentieel mineraal dat cruciaal is voor meer dan 300 enzymatische processen in het lichaam, waaronder de energieproductie, DNA-synthese, en de regulatie van neuromusculaire signalen. Het speelt een vitale rol in bijna elke aspect van onze gezondheid, van het ondersteunen van de hartgezondheid tot het bevorderen van een gezonde bloeddruk en botgezondheid. Maar wat is dan het verband tussen magnesiumtekort en chocolade cravings?

Het verband tussen magnesiumtekort en chocolade cravings

Chocolade is een van de rijkste natuurlijke bronnen van magnesium. Wanneer mensen een tekort hebben aan magnesium, kan het lichaam specifieke signalen sturen die wij interpreteren als voedselcravings. Hier zijn enkele manieren waarop een tekort aan magnesium kan leiden tot een verlangen naar chocolade:

  • Neurochemische Behoeften: Magnesium speelt een belangrijke rol in de functie van neurochemische paden, waaronder die welke betrokken zijn bij beloning en plezier. Een tekort kan invloed hebben op deze paden, waardoor verlangens naar chocolade kunnen ontstaan als een poging om het ‘goede gevoel’ dat magnesium biedt, te herstellen.
  • Stressrespons: Magnesium helpt bij het reguleren van de stressrespons door het beheersen van de afgifte van stresshormonen zoals cortisol. Lage magnesiumniveaus kunnen leiden tot een verhoogde stressrespons, waardoor het lichaam kan verlangen naar chocolade, omdat het bekend staat om zijn troostende effecten.
  • Bloedsuikerschommelingen: Magnesium helpt bij het reguleren van de insulinefunctie en bloedsuiker. Een tekort kan leiden tot grotere schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat cravings naar suikerrijke voedingsmiddelen zoals chocolade kan verergeren.

Hoe ga je om met magnesiumtekort en chocolade cravings?

-Voeding: Verhoog de inname van magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals noten, zaden, bladgroenten, volkorenproducten en peulvruchten. Regelmatige consumptie van deze voedingsmiddelen kan helpen om magnesiumtekorten aan te vullen en potentiële cravings te verminderen.

-Supplementen: Als de inname via voeding onvoldoende is, kunnen magnesiumsupplementen nuttig zijn. Het is belangrijk om een vorm van magnesium te kiezen die goed absorbeerbaar is, zoals magnesiumcitraat of -glycinaat.

-Beheer van Stress: Aangezien stress en magnesiumtekort nauw met elkaar verbonden zijn, kan het beheersen van stressniveaus helpen bij het beperken van cravings. Technieken zoals meditatie, yoga en voldoende slaap kunnen effectief zijn.

-Bloedsuikerbeheer: Het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel door regelmatige, evenwichtige maaltijden kan helpen cravings te voorkomen.

Door bovenstaande tips te volgen, kun je niet alleen het onderliggende probleem van magnesiumtekort aanpakken, maar ook de algemene gezondheid verbeteren en de afhankelijkheid van chocolade als een ‘quick fix’ voor onderliggende chemische behoeften verminderen.

Ervaar je regelmatig een onweerstaanbare trek in chocolade?

Dit kan een teken zijn van een magnesiumtekort, iets wat niet alleen invloed heeft op je dagelijkse welzijn, maar ook je voortgang in fitness en gewichtsverlies kan belemmeren. Ben je op zoek naar advies op maat om je hierbij te helpen? Ik bied gepersonaliseerde coachingpakketten aan die specifiek gericht zijn op voedings- en fitnessadvies, waarbij we dieper ingaan op de essentiële mineralen en voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft.

Met mijn op maat gemaakte voedingsadvies kijken we naar jouw huidige inname van essentiële mineralen zoals magnesium en passen we jouw dieet aan om eventuele tekorten aan te vullen. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van cravings, maar ondersteunt ook een gezondere levensstijl en verbetert je sportprestaties.

Daarnaast zorgt ons fitnessadvies ervoor dat je trainingen zijn afgestemd op jouw persoonlijke doelen en behoeften, wat bijdraagt aan een efficiënter en effectiever trainingsregime.

Wil je meer weten over hoe mijn coachingpakketten jou kunnen helpen jouw verlangen naar chocolade te beheersen en tegelijkertijd je gezondheid en fitnessdoelen te bereiken? Neem dan contact met mij op voor een persoonlijke intake en ontdek de voordelen van een gebalanceerd dieet rijk aan de juiste voedingsstoffen voor jouw lichaam.

1 kilo vet verbranden