Gewichtstoename door slaaptekort
Afvallen

Gewichtstoename door slaaptekort: Hoe slaaptekort leidt tot gewichtstoename en wat je ertegen kunt doen

 
Gewichtstoename door slaaptekort? Het is raar maar waar, wanneer je niet genoeg slaap krijgt, kan dit bijdragen aan het vasthouden van lichaamsvet in plaats van het verliezen ervan. Wanneer je bezig bent met een vetverlies-traject en je niet genoeg slaap krijgt, kan 70% van het gewicht dat je verliest bestaan uit spiermassa en geen lichaamsvet. Dit is waarom het belangrijk is om 7-9 uur slaap per nacht te krijgen als je bezig bent met een dieet voor vetverlies. In dit artikel gaan we verder op gewichtstoename door slaaptekort in. 

 

Gewichtstoename door slaaptekort


Het is algemeen bekend dat een gezonde levensstijl belangrijk is voor onze gezondheid en welzijn. Een van de belangrijkste aspecten hiervan is voldoende slaap. Helaas lijden er steeds meer mensen aan slaaptekort, met alle negatieve gevolgen van dien waaronder: gewichtstoename door slaaptekort. 

Hoe werkt slaaptekort?

Slaaptekort kan leiden tot veranderingen in hormonale regulatie. Wanneer we te weinig slapen, kan ons lichaam meer van het “hongerhormoon” ghreline aanmaken en minder van het “verzadigingshormoon” leptine. Dit kan leiden tot een verhoogde eetlust en een verminderde verzadiging, wat kan leiden tot gewichtstoename.

Bovendien kan slaaptekort leiden tot verminderde insulinegevoeligheid, wat kan bijdragen aan het ontwikkelen van diabetes. Ook kan slaaptekort leiden tot verminderde energiebalans, waardoor we sneller geneigd zijn om inactief te zijn en ongezonde keuzes te maken.

Hoe slaaptekort leidt tot gewichtstoename

Slaaptekort kan leiden tot gewichtstoename op verschillende manieren. Ten eerste kan het leiden tot een verstoorde eetlustregulatie. Wanneer we slaaptekort hebben, worden er meer hormonen aangemaakt die het hongergevoel verhogen en verminderen de hormonen die ons een vol gevoel geven. Hierdoor eten we meer, waardoor we aankomen in gewicht.

Ten tweede kan slaaptekort leiden tot een verminderde stofwisseling. Wanneer we weinig slapen, gaat onze stofwisseling trager werken. Hierdoor verbruiken we minder energie, waardoor we makkelijker aankomen in gewicht.

Ten derde kan slaaptekort leiden tot een afname van de fysieke activiteit. Wanneer we moe zijn, hebben we minder energie en zin om te bewegen. Hierdoor gaan we minder sporten of bewegen, waardoor we minder energie verbruiken en dus makkelijker aankomen in gewicht.

Gewichtstoename door slaaptekort
Om niet-genoeg-slaap uit je ritme te verbannen, zijn hier een aantal tips:
 • Zorg dat je een tijdvenster hebt van 1 uur waarin je consequent wakker wordt; dit helpt bij het synchroniseren van je slaap- en waakcyclus.
 • Dim het licht bij zonsondergang om de productie van het slaaphormoon melatonine te bevorderen.
 • Ga op tijd naar bed en maak je niet druk over hoe je hebt geslapen, want alle stadia van slaap zijn belangrijk.
 • Houd de kamer koel om het lichaam aan te geven dat het buiten donker is en tijd is om te slapen.
 • Timing van je laatste maaltijd is ook belangrijk, ga niet naar bed wanneer je te vol zit of wanneer je nog honger hebt.
 • Vermijd cafeïne voor het slapen gaan.
 • Drink overdag voldoende water zodat je niet veel hoeft te drinken voor het slapen gaan.


Het is belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders is en dat het een proces van uitproberen en aanpassen kan zijn om de juiste combinatie van factoren te vinden die bijdragen aan een verbetering van de slaapkwaliteit. Het is ook belangrijk om te onthouden dat regelmatig slaapproblemen kunnen wijzen op een onderliggende medische aandoening en het is daarom raadzaam om een arts te raadplegen voor professioneel advies.

Daarnaast is het ook goed om te weten dat alleen slaap niet voldoende is om vet te verliezen, het is daarom belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden met een gezonde voedingspatroon en voldoende fysieke activiteiten.

Gewichtstoename door slaaptekort

Het is dus van groot belang om voldoende slaap te krijgen voor een gezonde levensstijl. Slaap is cruciaal voor onze geestelijke en fysieke gezondheid, en kan helpen bij het reguleren van hormonen, het verminderen van stress, het verbeteren van de concentratie en het ondersteunen van een gezonde gewichtsbalans.

Er zijn echter veel mensen die moeite hebben met slapen. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals stress, een onregelmatig slaappatroon, het gebruik van elektronische apparaten voor het slapen gaan en een ongezonde levensstijl.

Hoe voorkom je gewichtstoename door slaaptekort

Gelukkig zijn er veel manieren waarop je jouw slaapkwaliteit kunt verbeteren. Hieronder staan een aantal stappen om beter slaappatroon te ontwikkelen:

 • Houd een vast slaappatroon aan: probeer elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt je lichaam een ritme te ontwikkelen en maakt het makkelijker om in slaap te vallen.
 • Verminder blootstelling aan blauw licht: blauw licht, zoals dat van een computer- of mobiele scherm, kan het slaap-waakritme verstoren. Probeer een uur voor het slapen gaan geen schermen te gebruiken en overweeg het gebruik van een blauw licht filter.
 • Zorg voor een comfortabele slaapomgeving: zorg voor een donkere, stille en comfortabele slaapkamer met een aangename temperatuur.
 • Verminder stress: stress kan het moeilijk maken om in slaap te vallen. Probeer stress te verminderen doormiddel van yoga of meditatie, of door een rustgevende hobby te beoefenen voor het slapen gaan.
 • Beperk cafeïne en alcohol: cafeïne en alcohol kunnen het moeilijk maken om in slaap te vallen en de slaapkwaliteit verminderen. Probeer deze stoffen te vermijden in de avond en voor het slapen gaan.
 • Overweeg een natuurlijke slaapmiddel: er zijn veel natuurlijke slaapmiddelen beschikbaar, zoals valeriaan, melatonine en hop, die kunnen helpen om sneller in slaap te vallen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Door deze tips toe te passen in je dagelijkse leven, kun je jouw slaapkwaliteit verbeteren en beter slapen – daarmee kun je gewichtstoename door slaaptekort voorkomen. 

In samenvatting:

Niet genoeg slaap kan bijdragen aan het vasthouden van lichaamsvet in plaats van het verliezen ervan. Het is daarom belangrijk om voldoende slaap te krijgen en een gezonde levensstijl te behouden als je bezig bent met een dieet voor vetverlies. Volg bovenstaande stappen en tips om niet-genoeg-slaap uit je ritme te verbannen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Gewichtstoename door slaaptekort voorkomen?

Ben jij benieuwd of je genoeg slaap krijgt en wil je een compleet plan wat jouw slaap bevordert? Dan is (online) coaching iets voor jou! 


Resource: Why we sleep van Matthew Walker

beste trainingsschema