5 fabels rondom eiwitten
Eiwitten vormen structurele componenten van onze cellen en weefsels, evenals hormonen, enzymen en middelen van het immuunsysteem. Simpel gezegd, het zijn “bouwstenen” van ons lichaam. Omdat het zo’n belangrijk onderdeel is van onze voeding, vooral voor de fanatieke sporters onder ons, heb ik de grootste fabels rondom eiwit inname op een rijtje gezet. Benieuwd naar de 5 fabels rondom eiwitten? Lees dan gauw verder.
Table of Contents
Eiwitten
Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van ons dieet en spelen een essentiële rol in het functioneren van ons lichaam. Eiwitten zijn vooral bekend als de bouwstenen van ons lichaam en onze spieren. Ze zijn nodig voor de opbouw, het herstel en de groei van onze spieren, botten, huid en andere weefsels. Daarnaast zijn ze betrokken bij tal van andere processen in ons lichaam, zoals de productie van hormonen, enzymen en antilichamen.
Wat zijn eiwitten?
Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn lange ketens van aminozuren. Er bestaan verschillende soorten aminozuren, waarvan ons lichaam er negen niet zelf kan aanmaken. Deze negen aminozuren worden daarom essentiële aminozuren genoemd en moeten via onze voeding worden opgenomen.
Eiwitten en krachttraining
Wanneer je aan krachttraining begint krijg je al snel te maken met ‘eiwitten’ en ga je je waarschijnlijk steeds meer verdiepen in hoeveel eiwitten je nodig hebt en waarom. Helaas komt er veel onzin voorbij wanneer je online zoekt naar de juiste antwoorden dus daarom heb ik de 5 grootste fabels voor je op een rij gezet.
FABEL # 1: Eiwitten maken je bulky
Omdat proteïne zo belangrijk is voor het opbouwen van spieren, en vooral omdat bodybuilders vaak grote hoeveelheden proteïne consumeren, kan het lijken alsof een verhoogde proteïne-inname gelijk staat aan ‘snel groot worden’ of ongecontroleerde spiergroei.
Om deze reden zijn veel vrouwen bang dat ze door het verhogen van hun eiwitconsumptie “groot” of “te gespierd” worden en hun shape volledig veranderen.
Nou ladies, mocht je bang zijn dat eiwitten je dik of gespierd maken? No worries, want dat is niet waar. Een hoge eiwitinname is slechts een onderdeel wat nodig is om spiermassa te kweken. Wat is dan nog meer nodig?
- Een calorieoverschot (meer eten dan je verbrandt)
- Een specifiek, intensief trainingsregime gericht op het ontwikkelen van meer spiermassa
- Een JAAR zeer hard, consequent en doelgericht met een plan werken (voeding + training)
Kort samengevat: Proteïne maakt je niet per definitie GROTER – dus wees niet bang om je eiwitinname te verhogen als dit wordt aanbevolen voor je doelen!
FABEL # 2: Een hoge eiwit=inname is slecht voor de gezondheid
Het schijnt dat eiwitten vreselijk zijn voor je gezondheid, omdat het nadelige effecten kan hebben op de nierfunctie, botdichtheid en algeheel welzijn. Maar is dit ook echt waar?
Te veel van wat dan ook kan schadelijk zijn voor de gezondheid, maar hoeveel proteïne is “te veel”?
Verrassend genoeg veel – meer dan de meeste mensen ooit in welke situatie dan ook zouden consumeren!
Mensen die met bepaalde ernstige gezondheidsproblemen leven (bijv. gevorderde nierziekte), kan het inderdaad worden aanbevolen om de eiwitinname te beperken. Voor gezonde mensen is de situatie in ieder geval anders.
Eiwit inname moet op verschillende factoren worden gebaseerd voordat je deze berekend, doe dus altijd eerst goed onderzoek voordat je voor een bepaalde eiwit inname kiest.
Terugkomend op fabel #2: Voor gezonde personen is aangetoond dat een hoge eiwitinname geen nadelige gevolgen heeft
FABEL # 3: Je kunt alleen genoeg eiwit uit dierlijke producten krijgen
Hoewel eieren, vlees, zeevruchten en gevogelte algemeen bekende eiwitbronnen zijn, betekent dit niet dat je je eiwitten nergens anders kunt krijgen!
Hierboven vind je allerlei verschillende eiwitbronnen – van vlees tot plantaardige producten.
FABEL #4: Een rijk eiwit dieet staat voor gegarandeert vetverlies
Dit is bijna de omgekeerde mythe die je vaker hoort; “proteïne maakt je groot” – en ook dit is niet waar – althans, niet helemaal!
Eiwitrijke diëten worden meestal aanbevolen als vetverlies het doel is – eigenlijk word dit bij NOEX ook vaak gedaan, waarbij we vaak hogere eiwit inname aanbevelen aan klanten die het lichaamsvetpercentage willen verminderen.
Dit komt omdat een hoge eiwitinname helpt bij het behouden van spiermassa, en het bevordert een vol-gevoel na een maaltijd, waardoor het makkelijker is om langer te werken aan het doel ‘vetverlies’ MAAR zonder een calorietekort – of ervoor te zorgen dat je meer calorieën verbrandt dan je verbruikt – is het niet mogelijk om vet te verliezen.
Dus als je veel eiwitten eet, maar ook veel energie haalt uit koolhydraten en vet, dat kun je jezelf uit het energietekort trekken, wat resulteert in het behouden of zelfs aankomen van gewicht.
Kortom: Een hoge eiwitinname alleen bevordert het vetverlies niet – je moet een algemeen calorietekort hebben om dit doel te bereiken.
FABEL # 5: Eiwit supplementen zijn essentieel
Hoewel ik vaak eiwitshakes in een schema verwerk, is de geen noodzaak. Maar het maakt soms wel je smoothie lekker zoet of het is gewoon makkelijk om mee te nemen. Ook is het soms makkelijker om eiwit uit supplementen te halen omdat het makkelijker is om mee te nemen of om makkelijker aan je eiwitinname te komen.
KORTOM: eiwit supplementen zijn geen must, of het nu gaat om shakes, repen of andere producten. Als jij je eiwit inname maximaal uit voeding kan halen dan is dat helemaal prima!
CONCLUSIE: Van het opbouwen en behouden van spiermassa tot het ondersteunen van een gezond immuunsysteem, is proteïne een belangrijke voedingswaarde die niet over het hoofd mag worden gezien!
Online fitness coach
Wil jij weten of je voldoende eiwitten eet of wil je een gezond voedingsplan met voldoende eiwitten? Misschien is (online) coaching dan iets voor jou!