Zonneallergie en jeuk
Hormoonbalans

Zonneallergie en jeuk: alle tips op een rij

Zonneallergie is een veelvoorkomende aandoening waarbij de huid overgevoelig reageert op blootstelling aan de zon. Het kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder jeuk, roodheid en huiduitslag. Als je last hebt van zonneallergie en jeuk, zijn er gelukkig verschillende handige tips die je kunt volgen om de symptomen te verlichten en je huid gezond te houden. In dit artikel zullen we enkele effectieve tips bespreken om zonneallergie en jeuk te beheersen.

Table of Contents

Zonneallergie en jeuk


De zon laat zich eindelijk weer zien en dus ga je weer lekker naar buiten, even een kleurtje op doen. Maar wat nou als er rode vlekjes, blaasjes en bultjes op je huid verschijnen? Het geeft een onaangenaam gevoel en het kan voor veel jeuk zorgen. 

Wanneer je na een lange winter met weinig zon opeens onbeschermd in de zon gaat zitten is het niet heel gek dat dit gebeurd omdat de huid nog niet gewend is aan zoveel zonlicht. Maar het kan ook een teken zijn van een overactief immuunsysteem. Zonneallergie en jeuk is vaak een overgevoeligheidsreactie van de huid op UV-stralen. De huid maakt dan histamine aan om de huid te beschermen. En als de darmen, lever en lymfesysteem de histamine niet goed afbreken en afvoeren, ontstaan er klachten. 

Types van Zonneallergie en jeuk

Er zijn verschillende types zonneallergie en jeuk, waaronder polymorfe lichteruptie (PLE), zonne-urticaria en fototoxische reacties. Elk type heeft specifieke kenmerken en kan verschillende symptomen veroorzaken.

Oorzaken en Triggers

Zonneallergie en jeuk kan veroorzaakt worden door genetische aanleg, bepaalde medicijnen, chemische stoffen in huidverzorgingsproducten en blootstelling aan bepaalde planten of insecten. Blootstelling aan de zon is de belangrijkste trigger voor zonneallergie.


Symptomen en Effecten

Symptomen van zonneallergie zijn onder andere jeuk, roodheid, huiduitslag, bultjes en blaren. Deze symptomen kunnen het dagelijks leven beïnvloeden en de kwaliteit van leven verminderen.

Tips voor het voorkomen van zonneallergie en jeuk

Huidverzorging 

Smeer je goed in met zonnebrandcrème (liefst met een hoge SPF). Ga voor parfumvrije zonnebrandcrème, (het liefst een natuurlijke zonder parabenen). Let op: smeer niet te dik in omdat je lijf de warmte dan niet kwijt kan. 

Aloë vera en aftersun kunnen een histamine reactie veroorzaken dus wees bewust van welke producten er echt goed voor je zijn en wat geldverspilling is. 

En een kleine tip voor de dames die graag parfum dragen. Spray geen parfum voor en/of na het zonnen om zonneallergie en jeuk te voorkomen. 

Kledingbescherming

Het bedekken van de huid met beschermende kleding kan helpen om zonneallergie te voorkomen. Denk aan een linnen blouse, een hoedje of petje of zoek regelmatig de schaduw op. De ochtend zon is echter heel goed in je ogen en op je huid te voelen. Dit helpt ook weer met overschot aan histamine afvoeren. Daarbij geeft zonlicht in de ochtend veel voordelen aan je gezondheid. 


Vermijden van Piekmomenten van Zonlicht

Vermijd blootstelling aan de zon tijdens piekmomenten, zoals tussen 11.00 uur en 15.00 uur, wanneer de zon het sterkst is. Zo beperk je de kans op zonneallergie en jeuk.

Brandnetel thee

Drink dagelijks 2 grote mokken brandnetel thee van een goed bio theemerk. Dit werkt ontstekingsremmend maar vermindert ook de histamine.

Voeding

Naast dat je lichaam zelf histamine aanmaakt, haal je het ook uit alledaagse voedingsmiddelen. Je lichaam kan er echter maar een bepaalde hoeveelheid van aan. Onder normale omstandigheden vormt dat geen probleem. Bij hoge histaminespiegels zal het enzym diamine-oxidase (DAO) het overschot afbreken. Soms is er een te veel aan histamine en dit kan zorgen voor ontlastingsproblemen, een verstopte neus, jeuk en een slechte nachtrust. 

Beperk de histamine inname uit voeding zoals: schimmelkazen, oudere kaassoorten en gefermenteerde producten zoals zure room, kwark en yoghurt. Vis, varkensvlees, wild, lamsvlees, (botten)bouillon, chocolade, spinazie, kiwi’s, banaan, ananas, bier, rode wijn, tomaten, etc. Onthoudt hierbij ook: hoe ouder het voedingsmiddel, hoe hoger het in histamine is. 

Welke voeding kan je dan wel eten? Voeding met weinigs histamine: 

  1. Vers en biologisch vlees (liefst grasgevoerd) zoals van rund, kip, paard en kalkoen.
  2. Zeer verse, in het wild gevangen vis dat direct na vangst is ingevroren.
  3. Verse biologische groente, zoals wortels, broccoli, courgette, paprika, doperwten, asperge en bloemkool. 
  4. Vers en biologisch fruit, zoals appels, bramen en blauwe bessen.
  5. Belegsoorten: 100% pindakaas,onbewerkte honing (het liefst van de imker),  jam van toegestane fruitsoorten en zonder toegevoegde suikers.
  6. Plantaardige melkvervangers, zoals van kokos, hennep, amandel en rijst.
  7. Kruidentheeën, zoals van kamille, brandnetel, zoethout, paardenbloem en kurkuma.
  8. Olijf- en kokosolie.

Wil je meer weten over voeding? Lees dan al mijn artikelen met betrekking tot voeding. 

 

Medicatie

Wanneer je medicatie slikt die je huid gevoeliger maakt voor de zon (anti-conceptie pil, antibiotica, anti-depressive en ontstekingsremmers), zorg er dan voor dat je niet te lang in de zon zit en jezelf voldoende beschermt.


Conclusie

Zonneallergie en jeuk kunnen vervelend zijn, maar met de juiste maatregelen en behandelingen kunnen de symptomen effectief worden beheerst. Door het volgen van de handige tips in dit artikel, zoals het gebruik van zonnebrandcrème, het vermijden van piekmomenten van zonlicht en het zoeken naar schaduw, kun je genieten van de zon zonder ongemak. Raadpleeg een arts als de symptomen aanhouden of verergeren. Vergeet niet om goed voor je huid te zorgen en jezelf te beschermen tegen zonneallergie en jeuk.

beste trainingsschema