proteïne vasten
Afvallen

Proteïne vasten oftewel eiwit vasten, wat is het?

Intermittent fasting (IF), of periodiek vasten, is een populaire voedingsstrategie waarbij je afwisselt tussen periodes van eten en vasten. Deze methode heeft verschillende gezondheidsvoordelen aangetoond, zoals gewichtsverlies, verbeterde metabole gezondheid en potentieel een verlengde levensduur. Een interessante variant op deze methode is eiwitvasten, waarbij je tijdens je vastenperiode wel eiwitten mag consumeren. In dit artikel bespreken we wat proteïne vasten, oftewel eiwitvasten, inhoudt, de potentiële voordelen, en enkele belangrijke overwegingen.

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent fasting houdt in dat je eet binnen een specifiek tijdvenster, wat varieert van enkele uren tot een heel deel van de dag, gevolgd door een periode van vasten. De meest populaire schema’s zijn:

 • 16/8-methode: Hierbij vast je elke dag 16 uur en eet je binnen een tijdsbestek van 8 uur.
 • 5:2-dieet: Bij deze aanpak eet je vijf dagen per week normaal en beperk je je calorie-inname tot ongeveer 500-600 calorieën op de andere twee dagen.

Voordelen van Intermittent Fasting

 1. Gewichtsverlies en vetverlies: Door de eetperiodes te beperken, vermindert intermittent fasting vaak de totale calorie-inname, wat kan leiden tot gewichtsverlies.
 2. Verbeterde insulinegevoeligheid: IF kan de insulinegevoeligheid verbeteren, wat het risico op type 2 diabetes kan verlagen.
 3. Hersenfunctie: Men zegt dat intermittent fasting kan bijdragen aan de gezondheid van de hersenen en zelfs beschermend kan werken tegen neurodegeneratieve ziekten.
 4. Ontstekingsremmend: IF kan helpen ontstekingen te verminderen, wat voordelig is voor de algehele gezondheid.

Wat is proteïne vasten of wel eiwitvasten?

Proteïne vasten is een vorm van intermittent fasting waarbij je je dagelijkse eiwitinname beperkt tot buiten je normale eetvenster. Stel je voor: je eetvenster is van 12:00 tot 20:00 uur. Bij traditioneel intermittent fasting zou je buiten deze tijden niets eten. Eiwitvasten biedt echter een aanpassing; je mag voor 12:00 uur wel eiwitten consumeren, zoals een eiwitshake of andere eiwitrijke snacks die weinig tot geen vetten of koolhydraten bevatten.

Hoe werkt proteïne vasten?

Het idee achter proteïne vasten is dat door eiwitten te consumeren buiten het eetvenster, je het lichaam helpt om spiermassa te behouden en tegelijkertijd de voordelen van intermittent fasting blijft ervaren. Eiwitten zijn essentieel voor de reparatie en het behoud van spierweefsel, wat vooral belangrijk is tijdens gewichtsverlies.

-Vastenperiode: Kies een dagelijkse periode van 16-20 uur waarin je vast, met uitzondering van eiwitten.

-Eiwitinname: Tijdens de vastenperiode consumeer je alleen zuivere eiwitten, zoals eiwitshakes, die minimaal effect hebben op insulineniveaus en de metabole toestand van het vasten niet onderbreken.

-Eetvenster: Binnen je eetvenster eet je normale maaltijden, met een gebalanceerde inname van eiwitten, vetten en koolhydraten.

Voordelen van proteïne vasten/eiwitvasten

 • Spierbehoud: Door eiwitten te consumeren help je het lichaam spiermassa te behouden, wat vaak een uitdaging is bij traditioneel vasten.
 • Flexibiliteit: Eiwitvasten kan gemakkelijker vol te houden zijn voor mensen die moeite hebben met een volledige onderbreking van de voedselinname.
 • Metabole gezondheid: Net als bij traditioneel intermittent fasting, kan eiwitvasten helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het verlagen van het risico op chronische ziekten.
 • Intermittent Fasting (IF) kan voor sommige mensen helpen bij het beheersen van eetbuien, maar het effect is sterk afhankelijk van het individu en zijn of haar specifieke situatie.

Overwegingen en aanbevelingen

 • Kwaliteit van Eiwitten: Zorg ervoor dat de eiwitten die je consumeert van hoge kwaliteit zijn en weinig andere macronutriënten bevatten.
 • Hydratatie: Blijf goed gehydrateerd, vooral tijdens de vastenperiode.
 • Medisch Advies: Overleg met een gezondheidsspecialist voordat je begint met eiwitvasten, vooral als je medische aandoeningen hebt.


Conclusie Proteïne vasten


Proteïne vasten kan een waardevolle aanvulling zijn op je gezondheids- en fitnessregime, maar het is belangrijk om te onthouden dat de effecten van dergelijke diëten kunnen variëren per individu. Overweeg je eigen gezondheidsdoelen en levensstijl voordat je een nieuwe eetstrategie zoals eiwitvasten implementeert.

Online fitness coach

Wil je ondersteuning bij het afvallen en het bereiken van je gezondheidsdoelen? Ontdek dan mijn online fitness coachingpakketten! Samen kunnen we werken aan een gepersonaliseerd plan dat perfect aansluit bij jouw behoeften en levensstijl. Klik hier om meer te weten te komen over mijn coachingpakketten en begin vandaag nog aan jouw reis naar een gezonder en gelukkiger leven!

 

1 kilo vet verbranden