krachttraining en afvallen
Afvallen,  Krachttraining

Krachttraining en afvallen: Het belang van krachttraining voor het afvallen

Bij de strijd tegen de kilo’s wordt vaak cardio, zoals wandelen, fietsen of hardlopen, aangeraden. Echter, krachttraining is eigenlijk veel effectiever en biedt zelfs enkele voordelen die cardio niet heeft. Ontdek waarom krachttraining en afvallen een ideale methode is!

Krachttraining en afvallen: Helpt krachttraining bij afvallen?

Om gewicht te verliezen moet je een calorieëntekort creëren. Dit kan door minder calorieën binnen te krijgen en/of meer calorieën te verbranden. Het verbranden van meer calorieën kan zowel met cardio als met krachttraining, maar ook met dagelijkse activiteiten zoals stofzuigen of winkelen. Ja, krachttraining kan dus zeker helpen bij afvallen. De vraag die resteert is welke vorm van lichaamsbeweging het meest doeltreffend is.

Opmerking: Hoewel de hoeveelheid verbrande calorieën belangrijk is, is het effect ervan niet enorm. Dit betekent dat lichaamsbeweging zeker bijdraagt aan gewichtsverlies, maar het kan geen ongezond, calorierijk dieet compenseren. Een gezond voedingspatroon blijft dus cruciaal voor afvallen.

Waarom krachttraining effectief is voor gewichtsverlies

Krachttraining staat bekend om zijn vele voordelen voor de gezondheid en lichaamsconditie, maar wist je dat het ook een krachtige bondgenoot kan zijn bij het afvallen? In dit artikel bespreken we waarom krachttraining een essentiële rol kan spelen in je gewichtsverliesreis.

1. Verhoogt het basaal metabolisme

Een van de belangrijkste voordelen van krachttraining is het vermogen om je basaal metabolisme te verhogen. Dit is het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt in rust. Door regelmatig krachttraining te doen, bouw je spiermassa op, wat op zijn beurt je rustmetabolisme verhoogt. Dit betekent dat je zelfs in rust meer calorieën verbrandt, waardoor het gemakkelijker wordt om gewicht te verliezen en op gewicht te blijven.

2. Behoudt spiermassa tijdens het afvallen

Bij gewichtsverlies is het niet alleen belangrijk om vet te verliezen, maar ook om spiermassa te behouden. Helaas kan een strikt dieet vaak leiden tot spierverlies naast vetverlies. Krachttraining helpt dit te voorkomen door de spiermassa te behouden of zelfs te vergroten, terwijl je tegelijkertijd vet verbrandt. Hierdoor behoud je een strakker en gespierder lichaam, zelfs tijdens het afvallen.

3. Verhoogt de vetverbranding

Hoewel cardio-oefeningen zoals hardlopen of fietsen vaak worden geassocieerd met vetverbranding, kan krachttraining ook een effectieve manier zijn om vet te verbranden. Tijdens krachttraining worden niet alleen calorieën verbrand, maar wordt ook het metabolisme verhoogd, wat kan leiden tot een verhoogde vetverbranding, zelfs na de training.

4. Verbetert de lichaamssamenstelling

Naast gewichtsverlies kan krachttraining ook leiden tot een verbetering van de lichaamssamenstelling. Dit betekent dat je niet alleen afvalt, maar ook een hoger percentage spiermassa hebt in vergelijking met vetmassa. Een betere lichaamssamenstelling is geassocieerd met een betere gezondheid en een lager risico op verschillende ziekten.

Krachttraining en duurzaam afvallen

Krachttraining biedt vele voordelen voor gewichtsverlies:

  • Je verbrandt ongeveer evenveel calorieën als met cardio.
  • Je verbetert je insulinegevoeligheid.
  • Op lange termijn verhoog je je basaal metabolisme, waardoor je zelfs in rust meer calorieën verbruikt. Dit is een aanzienlijk voordeel!
  • Je behoudt je spiermassa en daarmee je functionaliteit.
  • Je verliest gewicht, maar behoudt toch een mooi lichaamsvorm. Dit is natuurlijk subjectief.

Afvallen door krachttraining: 4 tips

Ben je overtuigd van de voordelen van krachttraining voor afvallen, zowel op korte als lange termijn? Gebruik dan deze 4 tips voor maximaal resultaat.

  1. Focus op compound oefeningen: Dit zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen en gewrichten tegelijk aanspreekt. Zo train je meer spiermassa in dezelfde tijd en verhoog je je hartslag.
  2. Beperk isolatie buikspieroefeningen: Een paar buikspieroefeningen kunnen, maar grote compound oefeningen zoals squats en push-ups zijn effectiever. Als je toch buikspieroefeningen doet, kies dan bijvoorbeeld voor een plankoefening, waarbij je je hele lichaam gebruikt.
  3. Train als een atleet: Er is geen specifieke “krachttraining om af te vallen”. Train als een atleet, verbeter je kracht en fitness in combinatie met een gezond voedingspatroon. Het afvallen volgt dan vanzelf.

 

Online fitness coach

Kan jij wel wat ondersteuning gebruiken bij krachttraining en afvallen? Bekijk dan hier mijn online coaching programma en laat mij je helpen jouw doelen te bereiken. Je kunt ook kiezen voor een op maat gemaakt trainingsprogramma. Bekijk hier de mogelijkheden.

1 kilo vet verbranden