Goede voornemens 2025 afvallen in het nieuwe jaar
Afvallen

Goede voornemens 2025: afvallen in het nieuwe jaar

Van goede voornemens naar behaalde doelen in 2025

Goede voornemens 2025 en afvallen in het nieuwe jaar. Het begin van een nieuw jaar is het perfecte moment om te reflecteren, doelen te stellen en een frisse start te maken. Veel mensen hebben goede voornemens, maar hoe zorg je ervoor dat die niet alleen bij woorden blijven? In dit artikel leg ik uit hoe je jouw voornemens omzet in haalbare doelen en het meeste uit 2025 kunt halen.
Waarom goede voornemens?

Je bent iemand die van goede voornemens houdt, of je bent het niet. Ikzelf ben een groot liefhebber van een nieuw begin, een schone lei en nieuwe doelen stellen. Want zeg nou zelf: wat is een leven zonder doelen?

Het nieuwe jaar is voor mij hét moment om mijn doelen te evalueren en bij te stellen. Daarom vraag ik ook vaak aan mijn klanten: ‘Heb jij nog goede voornemens?’ Vaak hoor ik gemengde reacties. De ene klant zegt vol enthousiasme dat ze plannen heeft, terwijl een ander zegt: ‘Ik vind dat zulke onzin.’

Tja, ik snap die laatste reactie ook wel. Veel mensen beginnen vol goede moed, maar na een maand zijn die voornemens alweer vergeten. Hoe vaak hoor je niet: “In januari ga ik echt weer gezond doen” terwijl ze in  februari alweer in oude patronen zijn vervallen. Dat is zó herkenbaar! Toch vind ik het belangrijk om positieve intenties te omarmen. Zelfs als je je doelen niet meteen behaalt, is het al een stap vooruit om na te denken over wat je wilt veranderen of bereiken.

Er zijn ook inspirerende verhalen van mensen die dankzij een goed voornemen hun leven volledig hebben omgegooid. Het mooie is dat het niet uitmaakt of je in januari begint, in oktober, of op een willekeurige maandag. Wat telt, is dat je doelen stelt en blijft evalueren en bijstellen.

Zelf begon ik in het verleden vaak vol enthousiasme in januari met goede voornemens. Maar tegen april was ik ze soms alweer vergeten. Dan realiseerde ik me later in het jaar dat ik die doelen niet had gehaald en voelde ik me daar even rot over of moest ik erom lachen ‘ohja, weer niet gelukt’. Misschien herken je dat wel. Het verschil maak je door te leren hoe je wél consistent blijft. En waar een wil is, is een weg. De grote vraag is alleen: hoe zorg je ervoor dat jouw goede voornemen een behaald doel wordt in 2025?

Wist je trouwens dat onderzoek laat zien dat mensen die hun doelen opschrijven, 42% meer kans hebben om ze te behalen? Dit benadrukt hoe krachtig een helder plan kan zijn!


Het verschil tussen goede voornemens en doelen

Een goed voornemen klinkt vaak als een wens: “Ik wil gezonder eten” of “Ik wil meer bewegen.” Maar zonder een concreet plan blijven deze wensen vaag en moeilijk uitvoerbaar. Een doel daarentegen geeft je structuur en richting. Dit jaar is het tijd om je goede voornemens om te zetten in concrete doelen én bij doelen hoort natuurlijk een plan (en actie!).

Goede voornemens zijn vaak het startpunt, maar doelen zorgen voor het vervolg. Door je doelen in concrete stappen op te delen, maak je ze overzichtelijk en haalbaar. Bijvoorbeeld:

  • “Ik wil gezonder eten” wordt “Ik eet dagelijks 500 gram groenten en drink minimaal 2 liter water.”
  • “Ik wil meer bewegen” wordt “Ik ga drie keer per week een uur wandelen.”

Daarnaast helpt het om evaluatiemomenten in te plannen. Reflecteer regelmatig op je voortgang en vraag jezelf af:

  • Wat werkt goed?
  • Waar loop ik tegenaan?
  • Hoe kan ik mijn plan aanpassen?

Hier zal ik zo meer over vertellen, maar eerst even iets totaal anders, namelijk de kracht van perspectief!

De kracht van perspectief

Wanneer je als doel hebt dat je ‘gezonder wilt leven’, dan kan dat nog best een lastig doel zijn als je een enorme levensgenieter bent en weinig gezonde dingen lekker vindt. Het kan dan helpen om meer perspectief aan je doel te geven. Wat als je jouw lichaam niet ziet als iets dat van jou is, maar als een kostbaar bezit dat je van je meest dierbare persoon hebt geleend? Stel je voor dat jouw lichaam van hen is, en dat jij ervoor moet zorgen.

Zou je dan bewust kiezen voor slechte voeding of weinig beweging? Of zou je meer aandacht besteden aan wat het lichaam nodig heeft om gezond te blijven? Voor onszelf zijn we vaak te gemakkelijk. We denken: “Ach, dit ene koekje kan geen kwaad” of “Vandaag sla ik mijn workout even over.” Maar stel dat je dit lichaam leende van iemand die je dierbaar is. Dan zou je waarschijnlijk extra je best doen om het goed te verzorgen. We hebben vaak meer over voor anderen dan voor onszelf maar waarom zou je datzelfde respect niet aan jezelf geven?

Een andere manier om perspectief te gebruiken is door te bedenken voor wie je gezond wilt leven. Misschien wil je een goed voorbeeld zijn voor je kinderen, zodat zij ook gezonde keuzes leren maken. Of je wilt ervoor zorgen dat je op je gezondst bent om zoveel mogelijk tijd en energie aan hen te kunnen geven. Dit kan een krachtige motivatie zijn om je gezonde levensstijl vol te houden.

Genieten mag natuurlijk altijd, maar deze gedachtegang kan je helpen om bewuster en met meer respect om te gaan met je gezondheid. Je hebt tenslotte maar één lichaam, en door er goed voor te zorgen geef je jezelf een betere kwaliteit van leven én meer energie om je doelen te behalen. 

Goede voornemens 2025 afvallen in het nieuwe jaar
Reflectie op het afgelopen jaar

Voordat je nieuwe doelen stelt, is het waardevol om terug te kijken op het afgelopen jaar:

  • Wat ging goed? Vier je successen en bouw daarop voort. Dit helpt je om te zien wat voor jou werkt.
  • Wat ging minder goed? Gebruik uitdagingen als leermomenten. Vraag jezelf af wat je kunt verbeteren en hoe je dit kunt aanpakken.

Wees niet te streng voor jezelf tijdens deze reflectie. Het gaat erom dat je leert van wat er is gebeurd en hoe je dat kunt gebruiken om in 2025 betere keuzes te maken.

Hoe stel je doelen?

De goede voornemens gooien we de deur uit en we gaan beginnen met het stellen van jaardoelen. Of je nu in januari begint of op een ander moment, stel concrete doelen. Hoe doe je dit? Stel jezelf vragen zoals:

  • Wat wil ik bereiken?
  • Hoe zal ik me voelen als ik dit doel heb behaald?
  • Waarom wil ik dit doel bereiken?

Werk vervolgens een plan uit. Wanneer wil je dit doel bereiken? Werk terug naar je startdatum en stel mini-doelen op om je voortgang te volgen. Zorg ook voor een balans tussen uitdaging en haalbaarheid; dit houdt je gemotiveerd.


De kracht van kleine doelen


Als je een groot doel hebt zoals ‘Ik wil 20 kilo afvallen,’ dan kan dat overweldigend aanvoelen. Het helpt om dit grote doel op te splitsen in kleinere, behapbare stappen. Hierdoor blijft je doel overzichtelijk en haalbaar, en zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft.

Stel je wilt krachttraining gaan doen als onderdeel van je plan. Een eerste mini-doel kan zijn: ‘Ik wil minimaal 3 keer per week krachttraining doen.’ Zodra je dit doel behaalt, kun je het uitbreiden, bijvoorbeeld: ‘Ik wil 60 kilo kunnen squatten.’ Wanneer ook dat lukt, stel je het volgende doel: ‘Ik wil 100 kilo kunnen squatten.’ Door je doel in kleinere stappen op te delen, geef je jezelf de ruimte om te groeien en succes te ervaren bij elke stap die je zet.

Het behalen van kleine doelen bouwt niet alleen je motivatie op, maar versterkt ook je zelfvertrouwen. Je voelt dat je vooruitgang boekt, en dat geeft een boost om door te gaan. Een extra truc is om jezelf kleine beloningen te geven wanneer je een stap hebt bereikt. Denk aan een nieuwe sportoutfit of een uitje dat je al langer wilde doen. Ons brein reageert positief op beloningen, en dat helpt om je consistentie vast te houden.

Kleine doelen maken het grote doel niet alleen beter haalbaar, maar zorgen er ook voor dat de weg ernaartoe leuk blijft. Het behalen van een groot doel heeft vaak te maken met hoeveel je in jezelf gelooft, en het geloof in jezelf kun je vergroten door consequent kleine successen te vieren. Het klinkt super cliché maar: consistentie is daadwerkelijk de key!

 

Stel SMART-doelen

Het stellen van SMART-doelen – Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden – is een bewezen manier om je kans op het behalen van je doelen te vergroten. Door je doel SMART te formuleren, maak je het concreet en uitvoerbaar.

 

Hoe werkt SMART?

Specifiek: Wat wil je precies bereiken? Hoe specifieker je doel, hoe duidelijker het is wat je moet doen.

    • Voorbeeld: Niet “Ik wil meer sporten,” maar “Ik wil drie keer per week 30 minuten hardlopen.”

Meetbaar: Hoe meet je je voortgang? Stel meetbare criteria op zodat je weet wanneer je je doel hebt bereikt.

    • Voorbeeld: In plaats van “Ik wil gezonder eten,” zeg je “Ik eet twee porties groenten en fruit per dag.”

Acceptabel: Is het doel haalbaar en past het binnen je huidige leven? Zorg ervoor dat je het doel echt kunt en wilt behalen.

    • Vraag jezelf: Heb ik hier voldoende tijd en energie voor?

Realistisch: Is je doel realistisch gezien jouw situatie en middelen? Een doel dat te ambitieus is, kan demotiverend werken.

    • Voorbeeld: “Ik wil 8 kilometer hardlopen binnen drie maanden,” als je nu niet traint, is realistischer dan meteen een marathon.

Tijdgebonden: Wanneer wil je je doel bereiken? Geef jezelf een duidelijke deadline om gericht te blijven.

    • Voorbeeld: “Ik wil binnen zes weken 5 kilo afvallen door gezond te eten en drie keer per week te sporten.”

Door je doel SMART te maken, leg je een duidelijke en praktische route vast om je doel te bereiken. Het helpt je niet alleen om gefocust te blijven, maar geeft ook motivatie omdat je duidelijke mijlpalen hebt om te vieren. Schrijf je doelen op en hang ze op een zichtbare plek om jezelf eraan te herinneren waarom je dit doet.

 

Regelmatige check-ins

Een van de meest onderschatte strategieën is het plannen van evaluatiemomenten. Stel bijvoorbeeld elke week, maand of elk kwartaal een check-in in om je voortgang te bekijken. Vraag jezelf af:

  • Lig ik op schema?
  • Moet ik mijn doelen aanpassen?
  • Wat kan ik doen om gemotiveerd te blijven?

Gebruik een dagboek of app om je voortgang bij te houden. Dit helpt je om inzicht te krijgen in je sterke punten en valkuilen.

Gemotiveerd voelen


Wees van tevoren bewust van het feit dat je je niet elke dag gemotiveerd zult voelen. ‘Ik ben niet meer gemotiveerd’ is, sorry dat ik dit zeg, oprecht voor watjes. Het is een veelgebruikt excuus, maar het mag je niet weerhouden om actie te ondernemen. Soms hebben we gewoon wat tough love nodig, want ik vind het zo zonde dat dit nog steeds gezegd wordt. We kunnen zoveel meer en we doen onszelf zo tekort door ons te laten leiden door een ‘gemotiveerd gevoel’. Je hoeft niet op motivatie te wachten; zet je schouders eronder en voer je plan uit, ongeacht hoe je je voelt.of in welke stemming je bent.

Ben je niet in de mood om je training te doen? Als je je toch al rot voelt, kun je net zo goed iets doen wat je dichter bij je doel brengt. Deze dag zal hoe dan ook voorbijgaan, en door actie te ondernemen, geef je er waarde aan, ondanks je gevoelens. Gevoelens komen en gaan, en hoe meer je blijft hangen in een negatieve emotie, hoe sterker deze wordt. Zie gevoelens daarom als tijdelijke “dingetjes” die je even kunt parkeren en alsnog doen wat je gepland hebt. Of zie het als een energie en zet het om in motivatie. It’s all about mindset. Kies voor jezelf door juist dat gene van je plan uit te voeren ondanks je gevoelens. Hierdoor maak je jezelf juist sterker. 

Het draait om het ontwikkelen van discipline, niet om wachten op motivatie. Discipline is als een spier: hoe vaker je het traint, hoe sterker het wordt. Juist op dagen dat het moeilijk voelt, maak je het grootste verschil. Je bewijst jezelf dat je sterker bent dan je excuses, en dit bouwt vertrouwen in jezelf op. 

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Als je ziek bent of mentaal uitgeput, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en rust te nemen. Maar in veel gevallen kun je het verschil voelen tussen je excuses en daadwerkelijk een pauze nodig hebben.

De sleutel is een plan hebben die je kunt volhouden, ongeacht je stemming. Door actie te ondernemen, volg je een cyclus: actie leidt tot resultaten, resultaten geven voldoening, en die voldoening brengt je motivatie weer terug. Het is een wisselwerking die continu discipline versterkt.

En gaat het toch mis? Sta hier niet te veel bij stil en vertrouw jezelf dat je het meteen weer verder oppakt. 



Niet alles perfect willen doen


Een van de grootste valkuilen voor veel mensen is de drang om alles in één keer perfect te willen doen. Denk aan meer sporten, geen suiker meer eten, supplementen innemen, dagelijks 10.000 stappen zetten, en tegelijkertijd je waterinname verhogen. Als één of twee van deze zaken dan niet goed gaan, voelt het al snel alsof je gefaald hebt. Hierdoor gooien veel mensen sneller de handdoek in de ring of denken ze: “Fck it, ik heb deze week alweer verkloot, ik begin maandag wel weer.”

In plaats van alles tegelijk te willen aanpakken, kun je beter één ding per week oppakken. Dit maakt het overzichtelijker en haalbaarder. Begin bijvoorbeeld in de eerste week met een focus op beweging: plan je trainingen in en voer deze uit. In de week erop pak je je voeding aan, en daarna kijk je bijvoorbeeld naar het aantal stappen dat je dagelijks zet.

Door stap voor stap nieuwe gewoontes in te voeren, geef je jezelf de kans om ze in te laten slijten en een vast onderdeel van je leven te maken. Dit voorkomt overweldigend gevoel en vergroot de kans dat je consistent blijft. Onthoud: het draait niet om perfectie, maar om vooruitgang.


Praktische tips voor gezondheid, voeding en training

Gezondheid

  • Gezonde voeding: Kies groente en fruit uit wat je lekker vind en neem dit meer op in je dieet
  • Rust en slaap: Plan bewust momenten van ontspanning en zorg voor voldoende slaap.
  • Stressmanagement: Zoek activiteiten die je plezier geven, zoals wandelen, yoga of een hobby.


Voeding

  • Kies onbewerkte voedingsmiddelen: Geef de voorkeur aan verse, natuurlijke producten.
  • Plan vooruit: Maak een weekplanning voor je maaltijden om gezonde keuzes makkelijker te maken.
  • Eet met variatie: Probeer nieuwe recepten om je dieet gevarieerd en interessant te houden. Vind de balans tussen variatie en eenvoud die bij jou past.

Training

  • Maak een schema dat bij jou past: Kies voor activiteiten waar je plezier in hebt en die realistisch zijn voor jouw leven.
  • Zoek een trainingspartner: Samen sporten kan je motiveren om vol te houden.
  • Investeer in goede materialen: Kwalitatieve sportkleding en -schoenen maken het sporten aangenamer.

Check-in met jezelf
  • Track je voortgang: Check wekelijks hoe het gaat en schrijf je progressie op.
  • Plan je week vooruit: Kies een vaste dag om je week voor te bereiden, voorbereiding is alles.
  • Evalueer je plan: Pas je aanpak aan waar nodig en stel indien nodig nieuwe doelen.

 

Goede voornemens 2025: afvallen in het nieuwe jaar 

2025 kan zeker wel JOUW jaar worden. Door je voornemens om te zetten in concrete doelen met een plan en regelmatig je voortgang te evalueren, bouw je stap voor stap aan een jaar waarin je jouw doelen kunt gaan behalen.

Onthoud: Het draait niet om perfectie, maar om consistentie. Kleine stappen vooruit brengen je dichter bij je doelen.

Geloof in jezelf en maak van 2025 een jaar om trots op te zijn!

 

Afval coaching

Wil in 2025 een concreet doel stellen met een passend plan?  Bekijk dan hier mijn coachingpakketten zodat we jouw voeding en training optimaal kunnen afstemmen op jouw doelen en leven!

Goede voornemens 2025 afvallen in het nieuwe jaar