Voeding

5 onwaarheden rondom eiwitten

Eiwitten vormen structurele componenten van onze cellen en weefsels, evenals hormonen, enzymen en middelen van het immuunsysteem. Simpel gezegd, het zijn “bouwstenen” van ons lichaam!
 
Omdat het zo’n belangrijk onderdeel is van onze voeding, vooral voor de fanatieke sporters onder ons, heb ik even de grootste onwaarheden rondom eiwit inname op een rijtje gezet.
 
Benieuwd naar de 5 onwaarheden rondom eiwitten? Lees dan gauw verder.

FALSE # 1: EIWITTEN MAAKT JE BULKY

Omdat proteïne zo belangrijk is voor het opbouwen van spieren, en vooral omdat bodybuilders vaak grote hoeveelheden proteïne consumeren, kan het lijken alsof een verhoogde proteïne-inname gelijk staat aan ‘snel groot worden’ of ongecontroleerde spiergroei!

Om deze reden zijn veel vrouwen bang dat ze door het verhogen van hun eiwitconsumptie “groot” of “te gespierd” worden en hun shape volledig veranderen.

Nou ladies, mocht je bang zijn dat eiwitten je dik of gespierd maken? No worries, want dat is niet waar. Een hoge eiwitinname is slechts een onderdeel wat nodig is om spiermassa te kweken. Wat is dan nog meer nodig?

  • Een calorieoverschot (meer eten dan je verbrandt)
  • Een specifiek, intensief trainingsregime gericht op het ontwikkelen van meer spiermassa
  • Een JAAR zeer hard, consequent en doelgericht met een plan werken (voeding + training)

Kort samengevat: Proteïne maakt je niet per definitie GROTER – dus wees niet bang om je eiwitinname te verhogen als dit wordt aanbevolen voor je doelen!

FALSE # 2: EEN HOGE EIWIT-INNAME IS SLECHT VOOR DE GEZONDHEID

Het schijnt dat eiwitten vreselijk zijn voor je gezondheid, omdat het nadelige effecten kan hebben op de nierfunctie, botdichtheid en algeheel welzijn. Maar is dit ook echt waar?

Te veel van wat dan ook kan schadelijk zijn voor de gezondheid, maar hoeveel proteïne is “te veel”?
Verrassend genoeg veel – meer dan de meeste mensen ooit in welke situatie dan ook zouden consumeren!

Mensen die met bepaalde ernstige gezondheidsproblemen leven (bijv. gevorderde nierziekte), kan het inderdaad worden aanbevolen om de eiwitinname te beperken. Voor gezonde mensen is de situatie in ieder geval anders. 

Eiwit inname moet op verschillende factoren worden gebaseerd voordat je deze berekend, doe dus altijd eerst goed onderzoek voordat je voor een bepaalde eiwit inname kiest.

Terugkomend op onwaarheid #2: Voor gezonde personen is aangetoond dat een hoge eiwitinname geen nadelige gevolgen heeft

Eiwitten

FALSE # 3: JE KUNT ALLEEN GENOEG EIWIT UIT DIERLIJKE PRODUCTEN KRIJGEN

Hoewel eieren, vlees, zeevruchten en gevogelte algemeen bekende eiwitbronnen zijn, betekent dit niet dat je je eiwitten nergens anders kunt krijgen!
Hierboven vind je allerlei verschillende eiwitbronnen – van vlees tot plantaardige producten.

FALSE #4: EEN RIJK EIWIT DIEET STAAT VOOR GARANDEERT VETVERLIES

Dit is bijna de omgekeerde mythe die je vaker hoort; “proteïne maakt je groot” – en ook dit is niet waar – althans, niet helemaal!

Eiwitrijke diëten worden meestal aanbevolen als vetverlies het doel is – eigenlijk word dit bij NOEX ook vaak gedaan, waarbij we vaak hogere eiwit inname aanbevelen aan klanten die het lichaamsvetpercentage willen verminderen.

Dit komt omdat een hoge eiwitinname helpt bij het behouden van spiermassa, en het bevordert een vol-gevoel na een maaltijd, waardoor het makkelijker is om langer te werken aan het doel ‘vetverlies’ MAAR zonder een calorietekort – of ervoor te zorgen dat je meer calorieën verbrandt dan je verbruikt – is het niet mogelijk om vet te verliezen.

Dus als je veel eiwitten eet, maar ook veel energie haalt uit koolhydraten en vet, dat kun je jezelf uit het energietekort trekken, wat resulteert in het behouden of zelfs aankomen van gewicht.

Kortom: Een hoge eiwitinname alleen bevordert het vetverlies niet – je moet een algemeen calorietekort hebben om dit doel te bereiken.

FALSE # 5: EIWIT SUPPLEMENTEN ZIJN ESSENTIEEL

Hoewel ik vaak eiwitshakes in een schema verwerk, is de geen noodzaak!
Maar het maakt soms wel je smoothie lekker zoet of het is gewoon makkelijk om mee te nemen.

KORTOM: eiwit supplementen zijn geen must, of het gaat om shakes, repen of andere producten. Als jij je eiwit inname maximaal uit voeding kan halen dan is dat helemaal prima!

CONCLUSIE: Van het opbouwen en behouden van spiermassa tot het ondersteunen van een gezond immuunsysteem, is proteïne een belangrijke voedingswaarde die niet over het hoofd mag worden gezien!

Wil jij weten of je voldoende eiwitten eet of wil je een gezond voedingsplan met voldoende 
eiwitten? Misschien is (online) coaching dan iets voor jou!