• Speciaal voor de ladies!

  Zoals je misschien al weet heeft je menstruatiecyclus invloed op je lichaamsgewicht, slaap, humeur, seks drive en je spijsvertering.
  Maar wist je dat je ook meer kracht en spiergroei kan behalen door je krachttrainingsprogramma af te stemmen op je menstruatiecyclus?


  Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je meer uit je trainingen kunt halen (toename van spier- en krachttoename + verhoging van vetvrije massa) in de eerste 2 weken van je menstruatiecyclus dan in de laatste 2 weken.
  Heb je een perfect normale menstruatiecyclus van 28 dagen? Dan bestaat de folliculaire fase uit de eerste 14 dagen na de start van je menstruatie.


  Hoe pas je dit toe aan je training? 
  Probeer eerst te ondervinden waar je bent in je menstruatiecyclus en hoelang je cyclus ongeveer meestal duurt. Dit kan voor sommige dames een uitdaging zijn. Bepaalde apps kunnen je hierbij helpen.
  Wanneer je dit weet kun je Menstruatie Periodisering training toepassen (MPT)  Menstruatie Periodisering Training. Oftewel MPT

   

   

  Stap 1 (Folliculaire fase – eerste twee weken van je cyclus)
  In de eerste twee weken (dit heet de folliculaire fase) ligt de focus op kachttraining. Je traint drie tot vijf keer per week met veel sets en je voert verschillende soorten oefeningen uit.
  Je calorie-inname mag een beetje boven onderhouden liggen. Dit is ideaal voor je spier- en krachttoename.

   

  Stap 2: Ovulatie
  Einde van de twee weken: de dagen rond de ovulatie ben je het sterkst. Zorg dan dat je trainingen lang zijn en explosief. Concentreer je op persoonlijke records in meerdere compound oefeningen. Na deze fase heb je genoeg tijd om te herstellen dus haal alles eruit wat er in zit!

     Stap 3: Luteale fase (laatste twee weken van je cyclus)
  De laatste twee weken: oftewel Luteale fase. Dit zijn de laatste twee weken van je menstruatiecyclus waarin het zo kan zijn dat je herstelvermogen wat minder is dan in de eerste twee weken. Krachttraining is, volgens de wetenschap, in deze fase minder productief. Daarom focus je nu op herstel en vetverlies. Dit doe je doormiddel van minder krachttraining te doen en je calorie inname te verlagen. Je zou eventueel nog wat extra cardio kunnen doen. (LISS – Low Intensity Steady State)
  Je mag twee keer per week krachttraining doen ter behoud van je spiermassa, terwijl je vetmassa verliest en op deze manier maak je je spieren opnieuw gevoelig voor de prikkel van krachttraining.


  Liever geen Menstruatie Periodisering training toepassen?
  Wanneer je bijvoorbeeld een hormoonspiraal hebt/of een onregelmatig patroon in de cyclus dan is het zeker het proberen waard maar niet zeker of MPT effectief is.

  Wat je dan kunt doen is je trainingsfrequentie hetzelfde te houden, maar je trainingsvolume te verhogen in de folliculaire fasen (eerste 2 weken van je cyclus). Je kunt dan het programma in principe helemaal hetzelfde houden maar je past het volume qua sets per training aan.
  Deze optie is ook voor wanneer je de sportschool niet los kunt laten en het liefst zo vaak mogelijk naar de gym gaat.


  Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Mocht je deze MPT willen toevoegen tijdens onze coaching traject, laat het me vooral weten. Samen gaan we kijken hoe we dit het beste kunnen doen.


   

   

 • Waarom vrouwen juist meer vetten zouden moeten eten

  Vrouwen letten vaak op of ze niet teveel vetten eten. Ook zijn er veel vetarme diëten populair geweest onder de vrouwen. Maar wist je dat dit eigenlijk helemaal geen goed idee is.


  Of beter gezegd; Waarom zouden vrouwen juist wél meer vetten in hun dieet moeten hebben?

   • Vrouwen kunnen het als ‘makkelijker’ ervaren om een vetrijk dieet op lange-termijn goed vol te houden. Het is namelijk zo dat vet 15% verzadigender is voor vrouwen dan voor mannen.
   • Vrouwen hebben een eiwit-en glycogeen sparend metabolisme. Dit houd dus in dat vrouwen meer vetten en minder eiwitten en koolhydraten verbranden dan mannen. Daarom hebben ze ruimte om meer vetten in hun dieet te verwerken.

   • Van vetarme diëten zijn zelfs aangetoond dat de borstgrootte van vrouwen die niet aan de pil zitten, verkleinen vanwege de lage geslachtshormoonproductie.

   • Vetten hebben een positief effect op de hormonale en cardiovasculaire gezondheid van vrouwen. Wanneer een vrouw meer vet eet, produceert ze meer (anabole) hormonen. Dit heeft een positief effect op haar algehele gezondheid en trainingsprogressie.


  Kortom het is juist WEL een goed idee voor vrouwen om juist MEER vetten in haar dieet te verwerken. Voor zowel haar algehele gezondheid als voor haar trainingsprogressie. Dus dames, let niet op of je te veel vetten eet maar let juist op dat je voldoende vetten eet.

   

   

   

 • Hoe kan een gezonde darmflora gewichtsverlies bevorderen?

  Het verbeteren en behouden van je spijsverteringsgezondheid is erg belangrijk. Maar waarom?

  Een goede darmgezondheid heeft enorm effect op je algehele gezondheid. Simpel gezegd; een goede algehele gezondheid begint met een goed gevoel en goede gezondheid begint van binnenuit. 

  Je darmkanaal zorgt ervoor dat voedingsstoffen, aminozuren, eiwitten en mineralen in je lichaam worden opgenomen. Wanneer dit verstoort is zal je lichaam niet voldoende uit je gezonde voeding kunnen halen.

  Wat als je darmen niet optimaal functioneren?

  Wanneer je darmen niet optimaal functioneren kan het je energie kosten, fysieke pijn en ongemakkelijke symptomen veroorzaken, kan je sneller ziek worden en je humeur en hormonen verstoren. Wellicht kom je niet aan alle vitamines en minerale of heeft je lichaam even iets meer nodig.

  Hebben sporters vaak last van ‘darm problemen’ ?

  Het is gebruikelijk voor veel mannen en vrouwen die hard trainen om last te hebben van ‘darm problemen’, denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, gas of zelfs constipatie. Herken je dit? Veel mensen hebben hier last van of mee te maken.

  De kern van je eigen lichaam, gezondheid, fitheid en energie is je darmgezondheid. Wanneer je darmen niet optimaal functioneren kan het je energie aftappen, je fysieke pijn bezorgen en je humeurig, gefrustreerd of zelfs depressief maken.

  De Machinekamer

  Er is een reden waarom ze de darmen het 2e brein en je ‘machinekamer’ noemen.
  Soms maakt het niet uit hoe gezond je probeert te leven, doormiddel van een gezond eet- en/of bewegingspatroon, het is gewoon niet genoeg. 

  Wat kan je zelf doen om je darmgezondheid te verbeteren?

  • Focus op meer puur en onbewerkt eten
  • Eet veel vezels
  • Een gevarieerder voedingspatroon
  • Eet wat vaker een yoghurtje
  • Eet gefermenteerde groente en peulvruchten
  • Vermijd wat meer suiker 
  • Verminder alcoholgebruik

  Soms kan een supplement je een handje helpen. Ik neem zelf bijvoorbeeld elke ochtend een glas Vita Greens. Dit is een wetenschappelijk ontwikkelde supplement om je eigen darmgezondheid te verbeteren en/of te herstellen.
  Het helpt bij het verminderen van m’n opgeblazen gevoel, verbetert de opname van voedingstoffen in de darm en daardoor verbetert het de algehele gezondheid van mijn lijf. En btw! Het is ook nog eens gluten, lactose en dairy free. #megaaanraderdus

  Hoe kan een gezonde darmflora gewichtsverlies bevorderen?

  Als je darmflora niet gezond is kan het dus niet alle voedingsstoffen goed opnemen; als gevolg kan het zo zijn dat je organen niet optimaal functioneren. En als je organen niet optimaal functioneren dan kan je verbrandingssysteem ook niet optimaal functioneren – dus kan het ook niet helpen bij je gewichtsverlies. Een gezonde darmflora houd je verbrandingssysteem gezond en dat is wat je wilt. 

  Hoe dan ook: Zorg voor je darmen en je darmen zorgen dan ook voor jou!

  Nieuwsgierig naar wat ik gebruik voor gezonde darmen? Een groen poedertje elke ochtend op een nuchtere maag:


 • Recept: Zoete aardappel friet

  Wil je wat extra vetten bij je avondeten? Dan heb ik een heerlijk recept voor je! #welovefood

  Zoete aardappel friet met rozemarijn, himalayazout en verse avocado knoflook dip. 

  Stap 1: Verwarm de over voor op 200 graden.

  Stap 2: Schil de aardappels en snij in reepjes.

  Stap 3: Verdeel de reepjes in een grote ovenschaal en sprenkel er olijfolie, himalaya zout en verse rozemarijn overheen.

  Stap 4: Zet de ovenschaal ongeveer 25 min in de oven. Draai halverwege de frietjes om, zodat ze knapperig kunnen worden. 

  Stap 5: Avocadodip: Schil de avocado’s en pureer ze met een vork. Pers er vervolgens 1 knoflookteentje doorheen en voeg eventueel wat zout toe. Roer alles goed door elkaar en je dip is klaar. 

  Tip: Om de dip wat romiger te maken kun je er een eetlepel kwark bij toevoegen.

  Bereidingstijd: 30 Min
  Ingredieten:

  • 2 stuks zoete aardappelen
  • 2 el olijf olie
  • 1 el Rozemarijn
  • 1 snufje zout (pink himalaya salt)
  • 2 stuks avocado
  • 1 teentje knoflook
 • Houd je lichaam lichaamsvet vast wanneer niet genoeg slaap krijgt?

  Het is raar maar waar. Sterker nog, wanneer je bezig bent met een vetverlies-traject en je niet genoeg slaap krijgt, kan 70% van het gewicht dat je verliest bestaan uit spiermassa en geen lichaamsvet.

  Dus wanneer je gaat starten met een dieet voor vetverlies, onthoud dat 7-9 uur slaap op je prio-lijstje staat. #rustgaathandinhandmetvoedingentraining

  .

  Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Ik heb een aantal tips voor je!

  .

  Wakker worden
  Zorg dat je een tijdvenster hebt van 1 uur waarin je consequent wakker wordt; dit zorgt ervoor dat je je slaap- en waak cyclus kunt synchroniseren.

  Licht
  Het dimmen van het licht bij zonsondergang kan helpen bij het produceren van het hormoon melatonine; wanneer de blootstelling van het licht afneemt, komt de natuurlijke productie van melatonine weer op gang. Voor het lichaam is dit het signaal om de dag-activiteiten te verminderen en zich voor te bereiden op de nacht.


  Op tijd naar bed gaan
  Maak je vooral niet druk over HOE je hebt geslapen, alle stadiums van slaap is namelijk belangrijk (zowel licht, diep, remslaap etc). (punt) Zorg er voor dat je op tijd naar bed gaat om voldoende uren te kunnen slapen.

  Kamer temperatuur
  Houd het koel. Een daling van ons lichaamstemperatuur vertelt ons lichaam dat het buiten donker is en tijd is om te gaan slapen. Daarom is het gemakkelijker om in slaap te komen wanneer het koud is dan wanneer het te warm is.

  Timing van je laatste maaltijd
  Ga niet naar bed wanneer je te vol zit of wanneer je nog honger hebt. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat je 2 uur voordat je naar bed gaat nog iets eet voor de nacht.

  Cafeïne avondklok
  Cafeïne werkt opwekkend, het heeft in het lichaam gemiddeld een halveringstijd van 4,9 uur. Vermijd dan ook cafeïne voor het slapen gaan. Bij sommige mensen is het lichaam gewend om laat op de dag nog cafeïne te drinken zonder dat het hun slaap beïnvloedt. Zoek uit na welk tijdstip jij het beste cafeïne kunt vermijden ter bevordering van jouw slaap.

  Water
  Onze blaas kan gemiddeld 300-400 ml vloeistof bevatten voordat we de neiging krijgen om te moeten plassen. Probeer daarom overdag voldoende te drinken zodat je na het avondeten niet veel meer hoeft te drinken. Hoe later je (veel) drinkt hoe meer kans er is dat je in de nacht (vaker) moet plassen.

  Als laatste:
  Er is een klein percentage van de bevolking dat een gen heeft waarmee ze prima kunnen functioneren met 5-6 uur slaap. Maar dit is zeldzaam. Wanneer je in een calorie-tekort eet zul je lichaamsvet verliezen (rare zin), zelfs als je amper slaapt. Maar het maakt het wel een stuk moeilijker en je loopt het risico om spiermassa te verliezen. !!

  Resource: Why we sleep van Matthew Walker

 • Heeft je ‘hormoonhuishouding’ of ‘stress’ invloed op je gewicht?

  Het antwoord is JA! Ben je hormonaal niet in balans? Of heb je veel stress? Dan heeft dit invloed op je gewicht. Ik zal het voor je uitleggen.

  Als je lichaam stress ervaart dan wordt er als eerste adrenaline aangemaakt en vervolgens maken je bijnieren cortisol aan. Cortisol is een stresshormoon en helpt je om stressvolle momenten door te komen en helpt je om beter te presteren. Maar wanneer je lichaam te lang stress ervaart (bijv door een ongezond eetpatroon, een veeleisende baan, relatieproblemen, overmatig trainen, ruzie met een vriend(in) etc.) blijven de waarden van de cortisol te hoog en neemt de hoeveelheid stresshormoon niet af. Het lichaam ervaart geen periode van rust en herstel en daardoor geeft je lichaam niet meer de aandacht en energie aan andere belangrijke lichaamsfuncties of -processen.

  Het gevolg van een langdurig te hoog cortisol gehalte:
  -Slaapproblemen
  -Toename van lichaamsgewicht
  -Afbraak van spieren
  -Krimpen van hersenen
  -Darmklachten
  -Uitputting
  -Mood swings
  -Falend immuunsysteem


  Toename van lichaamsgewicht:
  Cortisol zorgt er voor dat er meer insuline in je lichaam gemaakt wordt. Dit is een stof die de suikeropname in je spieren verhoogt. Deze suikers zorgen voor extra energie in je lichaam wanneer cortisol in gezonde situaties word aangemaakt, maar wanneer je langere tijd een verhoogde cortisol gehalte hebt word deze energie niet verbruikt en worden deze overschotten opgeslagen in de vorm van vetreserves.

  Afbraak van spieren:
  Als gevolg van een te hoge cortisol gebruikt het lichaam eiwitten uit spieren om meer glucose aan te maken. Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren dus wanneer je glucose wordt aangemaakt gaat dit ten koste van je spiermassa.

  Maar hoe kom je weer hormonaal in balans?
  -Om hormonaal weer in balans te komen is het belangrijk zo veel mogelijk rust te nemen, stress te vermijden en geen intensieve trainingen doen. Vermijd intensieve trainingen zoals hardlopen: er komt dan veel cortisol in je bloed wat je absoluut niet wilt. Je suiker voorraden in het bloed, lever en spieren beginnen te dalen en je lichaam maakt dan cortisol aan. Je mag wel krachttraining doen maar niet langer dan 45 min en train alleen je grote spiergroepen.
  -Ook is het belangrijk dat je meer groene groentes eet en vette vissoorten.


  Aantal tips op een rij om je cortisol te verlagen:
  -Drink minder cafeïne
  -Neem zo veel mogelijk rust
  -Ga sporten maar train niet te lang (zoals hierboven besproken)
  -Neem extra Vitamine C
  -Neem extra magnesium verspreid over de dag (let op: verhoog dan ook je kalkinname)

  Supplementen die hierbij helpen zijn:

  Vitamine D
  Levertraan
  Gelatine
  Omega 3+6