Afvallen

Houd je lichaam lichaamsvet vast wanneer niet genoeg slaap krijgt?

Het is raar maar waar. Sterker nog, wanneer je bezig bent met een vetverlies-traject en je niet genoeg slaap krijgt, kan 70% van het gewicht dat je verliest bestaan uit spiermassa en geen lichaamsvet.

Dus wanneer je gaat starten met een dieet voor vetverlies, onthoud dat 7-9 uur slaap op je prio-lijstje staat. En probeer niet-genoeg-slaap uit je ritme te verbannen. #rustgaathandinhandmetvoedingentraining

 

 

Hoe kan je niet-genoeg-slaap uit je ritme verbannen? Ik heb een aantal tips voor je!

 

Wakker worden
Zorg dat je een tijdvenster hebt van 1 uur waarin je consequent wakker wordt; dit zorgt ervoor dat je je slaap- en waak cyclus kunt synchroniseren.

Licht
Het dimmen van het licht bij zonsondergang kan helpen bij het produceren van het hormoon melatonine; wanneer de blootstelling van het licht afneemt, komt de natuurlijke productie van melatonine weer op gang. Voor het lichaam is dit het signaal om de dag-activiteiten te verminderen en zich voor te bereiden op de nacht.

niet genoeg slaap


Op tijd naar bed gaan
Maak je vooral niet druk over HOE je hebt geslapen, alle stadiums van slaap is namelijk belangrijk (zowel licht, diep, remslaap etc). (punt) Zorg er voor dat je op tijd naar bed gaat om voldoende uren te kunnen slapen.

Kamer temperatuur
Houd het koel. Een daling van ons lichaamstemperatuur vertelt ons lichaam dat het buiten donker is en tijd is om te gaan slapen. Daarom is het gemakkelijker om in slaap te komen wanneer het koud is dan wanneer het te warm is.

Timing van je laatste maaltijd
Ga niet naar bed wanneer je te vol zit of wanneer je nog honger hebt. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat je 2 uur voordat je naar bed gaat nog iets eet voor de nacht.

Cafeïne avondklok
Cafeïne werkt opwekkend, het heeft in het lichaam gemiddeld een halveringstijd van 4,9 uur. Vermijd dan ook cafeïne voor het slapen gaan. Bij sommige mensen is het lichaam gewend om laat op de dag nog cafeïne te drinken zonder dat het hun slaap beïnvloedt. Zoek uit na welk tijdstip jij het beste cafeïne kunt vermijden ter bevordering van jouw slaap.

Water
Onze blaas kan gemiddeld 300-400 ml vloeistof bevatten voordat we de neiging krijgen om te moeten plassen. Probeer daarom overdag voldoende te drinken zodat je na het avondeten niet veel meer hoeft te drinken. Hoe later je (veel) drinkt hoe meer kans er is dat je in de nacht (vaker) moet plassen.

 

Als laatste:
Er is een klein percentage van de bevolking dat een gen heeft waarmee ze prima kunnen functioneren met 5-6 uur slaap. Maar dit is zeldzaam. Wanneer je in een calorie-tekort eet zul je lichaamsvet verliezen (rare zin), zelfs als je amper slaapt. Maar het maakt het wel een stuk moeilijker en je loopt het risico om spiermassa te verliezen. !!

 

Ben jij benieuwd of je niet genoeg slaap krijgt en wil je een compleet plan wat jouw slaap bevordert? Dan is (online) coaching iets voor jou!

Resource: Why we sleep van Matthew Walker